(1)Salariaţii din cadrul
societăţilor comerciale, regiilor autonome şi din sectorul bugetar, precum şi
din cadrul unităţilor cooperatiste şi al celorlalte persoane juridice sau
fizice care încadreaza personal prin încheiere de contract individual de muncă,
denumite în continuare angajator, pot primi o alocatie individuală de hrană,
acordată sub forma de tichete de masă, suportată integral pe costuri de
angajator.
(2)Tichetele de masă se acordă
în limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale,
pentru unităţile din sectorul bugetar, şi în limita bugetelor de venituri şi
cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
Art. 3
(1)Valoarea nominală a unui
tichet de masă nu poate depăşi suma de 15.000 lei la data aplicării prederilor
prevederilor prezentei legi.
(2)Valoarea nominală a unui
tichet de masă, prevazut la alin. (1) se indexează semestrial cu indicele
preţurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Comisia
de Statistică.
(3) În cazul în care din aplicarea alin. (2) rezultă o
valoare nominală indexată a unui tichet de masă mai mică decȃt ultima valoare
nominală indexată, pentru perioadele următoare valoarea nominală a tichetului
de masă rămȃne nemodificată.
Art. 4
Angajatorul care achiziţionează direct de la
unitatea emitentă necesarul de tichete de masă achită atat contravaloarea
nominală a tichetelor de masă, cat şi costul imprimatului reprezentând tichetul
de masă.
Art. 5
(1)Angajatorul distribuie
salariaţilor tichetele de masă, lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru
luna următoare.
(2)În condiţiile prevăzute la
alin. (1) angajatorul distribuie, pe salariat, un număr de tichete de masă
corespunzator numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face
distribuirea.
Art. 6
(1)Salariatul poate utiliza,
lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care
este prezent la lucru în unitate.
(2)Tichetele de masă pot fi
utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse
alimentare.
(3)Salariatul poate folosi
maximum două tichete de masă pe zi. În cazul în care activitatea se desfăşoara
la puncte de lucru situate în afara localităţilor, iar aprovizionarea cu
produse alimentare nu se face zilnic, salariatul poate utiliza numărul
tichetelor de masă corespunzator perioadei în care se află la punctul de lucru
respectiv.
(4)Tichetele de masă pot fi
utilizate în unităţi de alimentaţie publică, cantine-restaurant, bufete, cu
care unităţile emitente au contract prestarea serviciilor respective.
(5)În cazul în care suma
corespunzătoare produselor alimentare solicitate de salariat este mai mică
decât valoarea nominală a tichetelor de masă, utilizarea acestora este
considerată integrală. Se interzice acordarea unui rest de bani la tichetul de
masă.
Art. 7
(1)Angajatorul, împreună cu organizaţiile
sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu
reprezentantul salariaţilor, stabilesc de comun acord unitatea emitentă a
tichetelor de masă cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzătoare.
(2)Unităţile emitente au obligaţia de a transmite
angajatilor lista unităţilor de alimentare publică corespunzatore reţelei
utilizate, la care salariaţii pot folosi tichetele de masă.
La stabilirea acestor
unităţi vor fi avute în vedere calitatea serviciilor şi un nivel cat mai
redus al preţurilor prin practicarea unor adaosuri comerciale minime.
(3)Decontarea tichetelor de masă
între unităţile de alimentaţie publică şi unităţile emitente ale tichetelor de
masă se face numai prin intermediul unităţilor bancare. Acelaşi regim de
decontare se va aplica şi în cazul relaţiei dintre angajator şi unitatea
emitentă.
(4)Sumele derulate prin
operaţiunile cu tichetele de masă de către emitent ale acestora nu pot fi
utilizate prentru reinvestirea în alte scopuri.
Art. 8
(1)Sumele corespunzătoare
tichetelor de masă acordate de angajator, în limitele nominale prevazute la
art. 3, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariat
sunt scutite de plata impozitului pe venitul sub formă de salariu.
(2)Sumele prevazute la alin. (1)
nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea
drepturile şi obligatiilor care se determină în raport cu venitul salarial.
Art. 9
Salariatul are obligaţia să restituie
angajatorului, la finele fiecărei luni, precum şi la încetarea contractului
individual de muncă, tichetele de masă neutilizate.
Art. 10
(1)Constituie contravenţie următoarele fapte dacă
nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie
considerate infracţiuni:
a)comercializarea de către
salariaţi şi de către unităţi le de alimentaţie publică a tichetelor de masă
contra unei fracţiuni de preţ sau a altor produse decât cele alimentare;
b)utilizarea de către salariaţi
a unui număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile în care sunt
prezenţi la lucru în unitate.
(2)Contravenţiile prevăzute la
alin. (1) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 1.000.000 lei la 5.000.000
lei, iar cele prevăzute la alin. (1) lit. b), cu amendă de la 200.000 lei la
500.000 lei.
Art. 11
Constatarea contravenţiilor prevăzute la art.
10 precum şi aplicarea amenzilor contravenţionale se fac de către personalul
împuternicit al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al direcţiei
generale de muncă şi protecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Art. 12
Prevederile art. 10 şi 11 se completează cu
dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind
stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările şi completările
ulterioare.
Art. 13