SANITAS Dâmbovița susține salariații din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP-uri)ce protestează și astăzi! Pichetarea spontană a lucrătorilor este cauzată de neglijența parlamentarilor care i-au eliminat din proiectul de lege votat marți 14.11.2023 ce prevede creșterea de venituri.
De patru zile angajații DSP Dâmbovița protestează și se alătură valurilor de manifestații din instituțiile publice din ultimele săptămâni.
Nemulțumirile protestatarilor sunt alimentate de ani în care Legea Salarizării Cadru a fost aplicată inegal și a dus la menținerea unor inechități între lucrători. La finalul lui 2022 trebuia să avem o nouă lege a salarizării cadru, dar până în 2024 nu avem urmă de speranță că acest lucru se va schimba.
Astăzi, salariații din DSP-uri și personalul nemedical din unitățile sanitare își arată indignarea față de un sistem ce se folosește de munca acestora, dar nu-i răsplătește pe măsură.
Federația SANITAS România a propus introducerea în lege a salariaților din DSP-uri și a personalului nemedical din unitățile sanitare încă martie 2023. Comisia pentru Sănătate a Senatului României a adoptat aceste propuneri, doar că din neglijență, ignoranță sau rea-voință, legiuitorii au uitat de aceaste categorii de personal.
Federația SANITAS a solicitat întruniri în regim de urgență la nivelul Ministerului Sănătății la nivelul Guvernului, iar de astăzi, 20 noiembrie, au început consultările. Eșuarea negocierilor poate aduce un impact major asupra sistemului sanitar ce se va răsfrânge, automat, asupra populației.
Manifestațiile din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate au blocat plățile către unitățile sanitare și au exercitat o presiune asupra sistemului sanitar, aceeași situație se va putea reproduce și în cadrul angajaților DSP-urilor și personalului nemedical.
Protestul, greva, pichetul spontan sau orice acțiune ce-arată nemulțumirea angajaților este un model de acțiune pentru societate în general. Astăzi angajații din DSP-uri și personalul nemedical își cer drepturile ce li se cuvin, refuză să tacă și să accepte fărâmiturile ce le-au fost oferite și militează pentru condiții mai bune de trai, dar și pentru un sistem medical competent.
Conflictul nu se poate termina decât dacă angajații primesc ceea ce li se cuvin. Dacă decidenții politici invocă nevoia de stabilitate socială, noi spunem că aceasta nu se poate dacă tuturor angajaților nu le este bine. Nu putem să-i sacrificăm pe oamenii pe umerii cărora sistemul medical se sprijină pentru a menține o idee aparentă de stabilitate.
Susținem protestele și le stăm aproape!