DE MAI BINE DE UN AN, CEREM TRATAMENT EGAL PENTRU TOTI SALARIATII DIN SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA !

În opinia noastră, data de 1 martie 2018 trebuia să fie momentul aplicării TUTUROR creșterilor salariale, pentru TOȚI!
Cu toate acestea, guvernanÈ›ii n-au renunÈ›at la ideea de a trata în mod diferit angajaÈ›ii din sănătate È™i asistență socială. Legea salarizării a ”reuÈ™it” să scindeze echipa medicală, acordând majorările salariale într-o SINGURÄ‚ TRANȘĂ doar pentru medicii È™i asistenÈ›ii medicali din sistemul sanitar, în timp ce toate celelalte categorii de profesioniÈ™ti vor avea salariile crescute ETAPIZAT, PÂNÄ‚ ÃŽN 2022.
Asistența socială intră în cea de-a doua categorie: salariile vor fi mărite în patru tranșe anuale.
Asa cum se specifică în cuprinsul Legii 153/2017, la 1 ianuarie 2019 se va stabili salariul din grilă, iar diferenÈ›a dintre cel realizat la 31 decembrie 2018 È™i salariul determinat conform grilei pentru anul 2022 va fi împărÈ›ită în 4 tranÈ™e egale, urmând ca în fiecare an să se acorde câte o tranșă de creÈ™tere reprezentând 1/4 parte din această diferență. 
Tot un tratament inechitabil, din punctul nostru de vedere, rămâne È™i încadrarea diferită - a personalului de specialitate în anexa 2 iar a personalului suport in anexa 8. 
Pentru categoriile de personal reglementate de anexa 8, creșterile de salarii au fost acordate încă de la 1 iulie 2017, în timp ce personalul specializat așteaptă cresterile anuale.
Au existat și câteva categorii profesionale cărora majorarea de 25%, prevăzută la 1 ianuarie 2018 pentru compensarea transferului de contribuții, le-a adus de fapt o DIMINUARE A VENITULUI.
In sistem sunt puțini cei care, pe reglementările actuale, pierd din venituri (șefii de centre), dar există șanse reale ca săptămâna viitoare, la Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, să se remedieze această situație prin adoptarea amendamentelor noastre la OUG 91/2017. De asemenea, solicităm ca cel puțin medicii și asistenții medicali din asistența socială să beneficieze de creșterile salariale promise de la 1 martie 2018, la fel ca cei din sistemul public de sănătate.
Proiectul Regulamentului de sporuri, negociat de FederaÈ›ia SANITAS, aplicabil personalului din asistenÈ›a sociala este favorabil angajaÈ›ilor. In primul rând, limitele inferioare ale sporurilor au fost mărite semnificativ, crescând astfel cuantumul minim aplicabil pentru sporuri. ÃŽn al doilea rând, unele categorii de sporuri sunt stabilite în cuantum fix (de 15%, de exemplu), neexistând limită inferioară. 
Un alt lucru pozitiv, remarcat DOAR ÃŽN ASISTENTA SOCIALA, este acela ca nu este exclus personalul TESA de la acordarea sporurilor, formularea legii fiind mai generoasă din acest punct de vedere. 
FederaÈ›ia SANITAS a reuÈ™it să impună modificarea Legii 153/2017, amendând art. 25 în sensul că valoarea totală a sporurilor (în procent maxim de 30%) se raportează la ordonatorul principal de credite È™i nu la nivel de unitate! Cu acest amendament, apreciem că sporurile cuvenite angajaÈ›ilor din asistenÈ›a socială vor putea fi acordate conform legii. 
Este clar pentru noi toți că vom mai avea de îndreptat multe inechități ale acestei legi, care doar unitară nu se arată a fi! Chiar dacă, neoficial, guvernanții recunosc că argumentele noastre sunt corecte, suntem conștienți că nu toate cererile noastre vor fi acceptate. Insă rămânând uniți și perseverenți, avem convingerea că vom obține ceea ce este normal și corect pentru membrii noștri!


ÃŽMPREUNÄ‚ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area