Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, Federația Sanitas din România transmite tuturor colegilor care și-au asumat practicarea acestei nobile profesii, fie aici, în România, fie oriunde altundeva în lume, toate gândurile bune, multă sănătate și mulțumiri pentru competența, conștiința profesională și dedicarea puse în slujba celor aflați în situații medicale dificile.
„La mulți ani!”
Ziua internațională a asistenților medicali a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (International Nurses Council - INC). S-a ales ziua de 12 mai pentru că această dată are o semnificaţie simbolică la nivel mondial: este ziua de naștere a lui Florence Nightingale (1820 – 1910), considerată personalitatea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale, realizând primii paşi în pregătirea profesională instituţionalizată a asistentelor medicale şi care a depus eforturi remarcabile pentru recunoaşterea valorii acestei profesii.
Tema anului 2017, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, ''Nurses – A VOICE TO LEAD – Achieving the Sustainable Development Goals” (”Asistenții medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”), subliniază și recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global, ca fiind esențiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite, în 2015, după cum menționează site-ul www.icn.ch., citat de AGERPRES.
Acestea conțin 17 obiective care acoperă o gamă largă de probleme de dezvoltare durabilă pentru lume, cum ar fi eliminarea sărăciei, foametei, îmbunătățirea sănătății și a educației, combaterea schimbărilor climatice și multe altele. Cele 191 de state membre ale ONU au convenit să atingă aceste noi obiective până în 2030. sursa:www.agerpres.ro