MINUTA intalnirii cu Federatia SANITAS din Romania din data de 18.03.2013


MINUTA
 Ã®ntâlnirii cu FederaÅ£ia SANITAS din România
din data de 18.03.2013


În cadrul dezbaterilor publice ocazionate de lansarea proiectului de restructurare organizatorică a unor componente din sistemul de sănătate, în data de 18.03.2013, conducerea Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei SANITAS din România.
Din partea Ministerului Sănătăţii au participat:
-         domnul Eugen Nicolăescu – ministrul sănătăţii;
-         domnul Adrian Pană – secretar de stat;
-         domnul Ion Liviu Rucăreanu– consilier personal;
-         doamna Oana Dumitroiu – consilier personal;
-         doamna Gabriela Stan – ÅŸef serviciu (Secretariatul General)
-         doamna Corina Teodor – expert asistent.
Din partea Federaţiei SANITAS au participat:
-         domnul Leonard Bărăscu – PreÅŸedinte;
-         domnul Marius Sepi – Prim – vicepreÅŸedinte;
-         domnul Răzvan Gae – VicepreÅŸedinte;
-         domnul Mircea Ciocan – VicepreÅŸedinte;
-         domnul Iulian Pope – VicepreÅŸedinte;
-         doamna Claudia Petcu –Secretar general;
-         doamna Delia Bonca – lider SANITAS Arad;
-         doamna Doina Fănică – lider SANITAS ArgeÅŸ;
-         domnul Åžtefan Roman – lider SANITAS Cluj;
-         domnul Nicolae Manea – lider SANITAS ConstanÅ£a;
-         domnul Vasile Neagovici – lider SANITAS Covasna;
-         domnul Valentin Popa – lider SANITAS Gorj;
-         domnul Viorel Tanase – lider SANIAS IaÅŸi;
-         domnul Viorel HuÅŸanu – lider SANITAS BucureÅŸti.
Ordinea de zi a fost reprezentată de dezbaterea proiectului de reorganizare a unor componente din cadrul sistemului de sănătate, precum şi de semnarea Acordului de colaborare negociat de Ministerul Sănătăţii cu Federaţia SANITAS din România.

a)    Semnarea Acordului
Ministrul Sănătăţii i-a asigurat pe reprezentanţii Federaţiei SANITAS că îşi doreşte un dialog continuu cu sindicatele pentru reorganizarea sistemului, astfel încât salariaţii acestuia să îsi recapete demnitatea, calitatea serviciilor medicale să crească, iar în final, pacienţii să fie mulţumiţi.
Părţile semnatare au stabilit, printre altele, ca împreună să susţină necesitatea identificării unor soluţii, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, care să permită salarizarea personalului din sistemul sanitar în funcţie de performanţele acestuia.
Ministrul Sănătăţii, domnul Eugen Nicolăescu alături de Biroul Executiv al Federaţiei SANITAS semnează în cadrul şedinţei Acordul de colaborare.
b) Reorganizarea unor componente din sănătate
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat liniile principale privind reorganizarea sistemului sanitar, subliniind necesitatea unei reforme în beneficiul pacientului român, având în vedere contextul bugetar sever al anului 2013, precum şi obligaţiile asumate de către România în fata organismelor internaţionale.
Ministrul i-a asigurat pe membrii Federaţiei SANITAS din România că reorganizarea DSP-urilor nu înseamnă oameni în şomaj, ci o mai bună redistribuţie pentru controlul costurilor şi reechilibrarea componentelor sistemului. Se vor înfiinţa 8 autorităţi de sănătate regionale, cu sediile în centrele universitare tradiţionale, aferente euroregiunilor de dezvoltare economică. Atribuţiile sensibile, specifice domeniului de sănătate, precum şi atribuţiile de control vor trece în administrarea Regiunii. Normarea oficiilor de sănătate publică va fi făcută în funcţie de atribuţiile acestei structuri. Principiul urmărit este acela de a transfera administraţiei locale activităţile ce ţin de bunul mers al comunităţii.
Salariaţii din cadrul structurilor reorganizate se pot afla în 4 situaţii distincte, anume:
a) O parte trec în subordinea administraÅ£iei locale, împreună cu postul ÅŸi cheltuiala salarială aferentă;
b) O parte trec la structura regională de sănătate;
c) O parte vor fi absorbiÅ£i în sistemul de sănătate ( prin deblocarea anumitor posturi de specialitate la spitale, cabinete, etc.)
d) O parte vor fi disponibilizaÅ£i, iar pentru această categorie se vor avea în vedere acordarea unor măsuri compensatorii, după consultarea Ministerului Muncii, Familie, ProtecÅ£iei Sociale ÅŸi Persoanelor Vârstnice.
De asemenea, principalele aspecte de reformă vizate pentru perioada următoare de către Ministerul Sănătăţii sunt:
definirea pachetelor de servicii medicale acordate în sistemul asigurărilor de sănătate – în prezent se discută asupra configuraÅ£iei acestora ÅŸi categoriilor de pachete de servicii viitoare;
- programele naÅ£ionale de sănătate ÅŸi finanÅ£area acestora. Se merge pe ideea organizării unor pachete de programe naÅ£ionale de sănătate care să urmărească pacientul pe traseul prevenÅ£ie – depistarea bolii – tratament – ieÅŸire din program.
elaborarea unui proiect de Lege pentru salarizarea personalului medical din sistemul de sănătate în funcţie de performanţa acestuia.
Membrii Federaţiei SANITAS înţeleg nevoia sistemului sanitar de reformă, însă, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la disponibilizările angajaţilor din structurile de sănătate. De asemenea, doresc ca această reorganizare să fie realizată cu consultarea Federaţiei SANITAS din România, cea mai mare organizaţie sindicală existentă în prezent la nivelul sistemului sanitar, având filiale în toate judeţele ţării, fiind o bună cunoscătoare a sistemului de sănătate şi care beneficiază de specialişti care pot colabora în acest proces cu Ministerul Sănătăţii.

Concluziile întâlnirii
Ministerul Sănătăţii va constitui grupuri de lucru care vor lucra pe proiectul privind reorganizarea sistemului, vor elabora criteriile în funcţie de care atribuţiile DSP-urilor vor fi împărţite între Regiune, structura judeţeană de sănătate şi autoritatea administraţiei publice locale.
De asemenea, în cadrul acestora vor fi analizate, într-o a doua etapă, criteriile în funcţie de care va fi făcută selecţia personalului. Ministrul Sănătăţii invită organizaţia sindicală să fie parteneră în acest proces, prin reprezentanţii desemnaţi, în grupurile de lucru menţionate, la toate nivelurile. Ministerul Sănătăţii, după definitivarea grupurilor de lucru, va transmite organizaţiei sindicale calendarul de lucru pe grupuri şi tematici de dezbatere.
De asemenea, Ministrul Sănătăţii adresează invitaţia Federaţiei SANITAS de a participa alături de Ministerul Sănătăţii la monitorizarea procesului de restructurare a unor componente de sănătate.
Totodată, Federaţia SANITAS va transmite în scris Ministerului Sănătăţii propuneri concrete de reorganizare a sistemului, precum şi lista cu reprezentanţii desemnaţi pentru a colabora cu specialiştii ministerului.
Termenul estimativ înaintat de Ministerul Sănătăţii pentru finalizarea părţii legislative a acestui proces de reorganizare este 15.05.2013, urmând ca până la data de 15.06.2013 să fie definitivată procedura de transfer/disponibilizare a personalului.
Federaţia SANITAS solicită Ministerului Sănătăţii emiterea unei circulare în teritoriu astfel încât structurile locale să colaboreze în acest proces cu membrii Federaţiei SANITAS din România, acest lucru fiind deosebit de important în bunul mers al procesului de restructurare.
În ceea ce priveşte situaţiile concrete ridicate de conducerea Federaţiei SANITAS, respectiv, laboratoarele de analize medicale, imagistică, radiaţii ( o parte acreditate RENAR), centrele de transfuzie sanguină etc., acestea vor fi discutate de la caz la caz în cadrul grupurilor de lucru din care vor face parte şi reprezentanţii SANITAS.
La întrebarea domnului PreÅŸedinte  al Sindicatului SANITAS IaÅŸi, Tănase Viorel, privind drepturile salariale, la acest moment, se pare ca ele nu vor fi afectate de acest proces al reorganizării.
O altă situaÅ£ie particulară ridicată de reprezentantul SANITAS IaÅŸi este situaÅ£ia disperată în care se găseÅŸte Spitalul de Psihiatrie Socola IaÅŸi, datorită unei reduceri semnificative a bugetului acestei instituÅ£ii de la 46 mld lei la 29 mld lei, fapt ce nu permite unităţii sanitare desfăşurarea activităţii medicale. Tariful de 1380 lei va îngropa unitatea sanitară în viziunea SANITAS. OrganizaÅ£ia solicită rezolvarea acestei probleme prin colaborarea Ministerului Sănătăţii cu CNAS în vederea clarificării situaÅ£iei de la nivelul Socola – IaÅŸi.
Referitor la această problematică, Ministerul Sănătăţii solicită termen de o săptămână pentru a analiza situaţia.
În prezent, Ministerul Sănătăţii poartă discuţii cu toate structurile şi organismele implicate în acest proces complex: sindicate, patronate, organisme profesionale, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, etc.


Prezenta MINUTĂ a fost întocmită în data de 18.03.2013, în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

ÃŽntocmit,
Expert asistent
jr.Corina Teodor

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Ads Area